Som den gamle hippien sa:

Allt går att röka!

Om Rökeriet

Återigen en kompis (då har jag iallafall 2 st, för det är inte samma) och jag som startade rökeriet. Orsaken var att det inte finns så många rökerier att vända sig till längre och att man kan få det rökta som man vill ha det.

Och är det något som passar till öl så är det rökta saker. Sitta ett gäng med Liselund Lager eller en Skeppsgårdens IPA och karva på något rökt är bland det bästa man kan göra.

Nu har vi blivet inrökta  och får till ett mycket bra resultat och allt hänger på insaltning, röktemperatur och hur länge det röks. Vi tycker om att röka kött och fisk ganska länge för att få den perfekta smaken och fastheten.

Vi kan röka upp till 40 kg om dagen .


Hur vi gör

Vi kokar saltlake på nitritsalt till kött och grovsalt till fisk. Kött får ligga upp till 10 dagar i laken och om det är stora tjocka bitar så sprutas det också för att vara säkra på att allt kött blivet saltat, fisk och grönsaker ligger betydligt kortare tid beroende på storlek och mängd. Allt förvaras i 2 grader under saltningen, därefter tas det upp torkas av och får torka till över natt i kylrum. Sedan röker vi på och beroende på vad vi röker kan det ta upp till 15 timmar för att få det klart.

Allt går att röka

Och det är faktiskt sant! Ok, öl är lite svårt.

Kött, fläsk, hemgjord korv, köttbullar, hjärta, revben m.m.

Räkor och det mesta i fiskväg, varför inte Carpaccio på lättrökt tonfisk!

Många av våra grönsaker ex blomkål, lök och vitlök fantastisk gott och till smaksättning. Paprika och chili  kan ni läsa mer om under chili.

Lokala produkter

Alla produkter kommer (utom laxen) kommer från Östergötland och mycket levereras från Franzéns Ekokött i Hjulsbro