CHILI

Sorter

Det har blivet en sport att odla dom starkaste chilin som finns, i år växer i växthuset (nu kan styrkan variera mellan frukter, växter år från år):

  1. Carolina Reaper det är den absolut starkaste chilin 2 200 000 Scoville!!! Här hjälper det inte ens med en bira om man skulle få i sig en frukt
  2. Trinidad Moruga 2 009 231 Scoville, den här sitter man inte heller och knaprar på framför tv
  3. Bhut Jolokia 1 041 427 Scoville är inte att leka med heller
  4. Chocolate Bhut Jolokia 800 000- 1 000 000 Scoville, värmer på bra i tarmsystemet
  5. Naga Morich 1 000 000-1 598 227 Scoville, efter en Carolina Reaper borde det vara som att äta ett äpple...

Hantering/förädling

Som ni ser på bilden är chili omtyckt och ofarlig så länge dom är hela och färska men så fort man ska öppna en chili av dom här sorterna måste man veta vad man gör och kommer att göra.

Alltid skyddshanskar och när man kommit till pulverstadiet även  andningsskydd och ögonskydd.

Efter skörd så skär jag av enbart skaftet låter alla frön och inner väggar vara kvar och delar frukten. Sedan röks chilin ganska länge i hög värme för att hjälpa till att torka chilin, efter det torkas den i en tork och pulveriseras.

Nu har man en fantastisk krydda och smaksättare som i stort sätt går till allt i rätt mängd. I rätt mängd blir du uppskattad av dina vänner, blir det för mycket är det inte säkert att du har några vänner kvar.

Om någon är intresserad av ett extremt stark men smakrik chilipulver så anmäl intresse i onlinebokningen under Rökeri