Eller hur man fixar en sixpack enkelt...

Om Bryggeriet

2019 började en kamrat och jag fundera på att börja brygga öl. Vi hade när vi räknade efter ca 45 års erfarenhet av att dricka öl och med den erfarenheten borde det inte vara några problem att brygga ett gott öl också tänkte vi. Vi bestämde att vi skulle göra en lager för det borde vara enklast och det är det man dricker mest, döm om vår förvåning när alla experter som vi rådfrågade avrådde oss att börja med en lager utan vi skulle börja med en typ IPA. Det är enklare att börja med IPA för den döljer lättare fel som uppstår ev i bryggningen och som en av experterna sa: börja med en IPA som är svart grumlig och en jävla smak så blir ni inte besvikna. Vi gjorde som karlar bruka göra, vi lyssnade på alla experter och fakta slog dövörat till och körde på i vårat spår med en lager.


Nästa steg var att skaffa utrustning och det vi förstått var att renlighet och att kunna hålla rätt och jämn temperatur genom bryggning, jäsning och lagring var mycket viktigt för att lyckas med ett gott öl.

Vi skaffade följande utrustning och det mesta genom Humlegårdens Ekolager:

  • Braumeister 50L Bryggverk
  • Speidel mantlad konisk rostfria jästankar 4st
  • Kylaggregat till jästankar
  • 4st Ferm-Flex Mobil S för exakt tempstyrning av varje jästank
  • Kylrum för förvaring faten
  • 16 st Corneliusfat
  • 2st LindrPygmy 25 öltappning
  • + div utrustning som behövs för bryggning, rengörning, lagring och servering

Hur gick det?

Jo tack det gick och går fortfarande riktigt bra.

Våran första sats Lager som döpts till Liselunds Lager var helt OK men vi missade lite med kolsyran vilket vi rättat till. 

Nu har vi gjort ett antal satser och kan nu känna oss trygga med att kunna få satserna myket lika vilket var vårt mål med det hela.

Vi två i styrelsen bestämde efter ett par satser lager att vi skulle ta fram en IPA också och det fick till blev mycket bra och omtyckt.

Så nu har vi våra 2 sorter som vi kör med och får till varje gång så här långt och det är vi mycket nöjda med. 

Vi är snart uppe 1500L tillverkade liter och vi brygger varje gång under 2 dagar 50L Lager ena dagen och 50L IPA andra dagen.

Läs om våra 2 sorter under "Våra ÖL"